Om oss
Fyr är vår nästa stora satsning efter ha drivit två-stjärniga krogen Gastrologik i Stockholm de senaste tolv åren. Vår vision är att skapa en av Sveriges bästa restauranger, som kommer locka gäster inte bara från Halmstad, utan hela landet. Med Fyr vill vi skapa en stor, varm och livlig restaurang. Öppen för alla, året om. Vi erbjuder vällagad god mat, härlig atmosfär och ett värdskap som ska få våra gäster att lämna med ett leende på läpparna.
Menyn är à la carte och köket erbjuder råvaror från både hav och land, men med fisk och skaldjur i fokus. Vi tillåter oss att arbeta med råvaror från hela världen, men fokus ligger på Sverige och västkusten.
Namnet Fyr spelar inte bara an på Fyren på Tylön ett par hundra meter ut i havet, det kommer också från den öppna elden i köket.
Mer om Jacob och Emelie
Jacob Holmström är född och uppvuxen i Halmstad. Som son till Halmstadprofilen och krögaren Stefan Holmström tillbringade han i stort sett hela sin uppväxt i köket och fick tidigt lära sig hantverket och respekten för yrket. Efter grundskolan valde han att studera Hotell,- och Restaurangprogrammet på Sturegymnasiet i Halmstad. När studierna var färdiga arbetade han något år i Halmstad innan han begav sig vidare ut i jakten på lärande. Den resan tog honom till Göteborg och Linnéa, följt av Oslo för jobb på tvåstjärniga Bagatelle. Efter Oslo var det dags för Paris där han arbetade för Pascal Barbot på trestjärniga Astrance. Detta var tveklöst den tid i hans karriär som format honom mest som kock.
Efter Paris gick flyttlasset till Stockholm och nyöppnade Mathias Dahlgren, där han stannade i fyra väldigt lärorika år innan det var dags att slå upp portarna till sin första egna krog tillsammans med vännen och kollegan Anton Bjuhr.
Gastrologik blev deras gemensamma drömrestaurang. Där tillbringade de mer tid än hemma och köket var deras tolkning av allt de lärt sig genom åren utomlands, men applicerat endast på svenska råvaror. De öppnade i slutet av 2011 och i början av 2013 belönades krogen med första Michellinstjärnan. 2019 kom även stjärna nummer två.
I slutet av 2022 sålde de restaurangen för att möjliggöra nya äventyr på varsin håll. Familjen Holmström styrde då kosan hem till Halmstad.
Under 2023 blev Jacob tilldelad hedersuppdraget att laga maten på 2023-års Nobelbankett, vilket är bland det mest ärofyllda uppdraget man kan få som kock.
Våren 2024 öppnade Jacob upp sin nya satsning på Tylösand tillsammans med frun Emelie Leijon. Emelie som är designer och kommunikatör kommer bl.a att vara ansvarig för det visuella, all marknadsföring och större bokningar.
Utmärkelser och uppdrag
2012 Gulddraken, kategori lyx, DN
2012 Årets Affärskrog, DI
2013 Gastrologik tilldelas en stjärna i Guide Michelin
2013 Årets rising star, White Guide
2014 Gastrologik tilldelas en stjärna i Guide Michelin
2014 Årets Nära Gastronomi, White Guide
2015 Årets Matupplevelse, White Guide
2016 Topp 5 Sveriges Bästa Restauranger, White Guide
2017 Topp 20 listan, Livets Goda
2017 Topp 3 listan Sverige och topp 6 Norden, White Guide
2018 Årets matsalsteam, Restauranggalan
2019 Topp 4 Sveriges Bästa Restauranger, White Guide
2019 Gastrologik tilldelas två stjärnor i Guide Michelin
2019 Året på Gastrologik Boken om Gastrologik ges ut
2020 Guldraken, kategori lyx, DN
2021 Tilldelas tre cirklar i 360 guide
2021 Servitörernas Serviceupplevelse, Restaurangvärlden
2021 Kockarnas kamp TV4, vinnare
2022 Gastronomiska Akademiens guldmedalj
2022 Hederspriset la Dance och invald ledamot i M Sandahl Foundation
2022 Kockarnas Kock, framröstad av sveriges kockelit
2023 Årets Nobelkock
2024 Årets Affärskrog, Dagens Industri
Övrig information
Vi älskar hundar, men med hänsyn till våra gäster och medarbetare tillåter vi inte djur i restaurangen.