Vår matfilosofi

Vi vill att maten på fyr ska ha en tydlig identitet, en koppling till platsen vi huserar på, ett nytt och samtidigt klassiskt snitt och såklart smaka underbart! Köket kommer erbjuda råvaror från både hav och land, med tyngd på det maritima och med fisk och skaldjur i fokus.

Råvarorna vi ska förädla ska vara hållbart framtagna och majoriteten kommer att ha sitt ursprung här i Sverige och gärna så lokalt vi kan, men vi kommer att tillåta oss att ”krydda” vår matlagning med en liten dos importerade råvaror och smaksättare. 

Formatet på Fyr är klassiskt ”a la carte”,  men på ett modernt sätt. Menyn kommer att bestå av det traditionella förrätt, varmrätt och dessert och kompletteras med en snacksmeny, samt en skaldjursdel.

Snacksmenyn är tänkt att inleda upplevelse på Fyr. Här kan du hitta lokalt förädlad chark, goda ostar, kanske en oliv eller en pickles, men också lite mer tillagade små rätter som koketter, löjromstoast och liknande. 

Förrätterna kommer vara kompletta små rätter som avnjuts individuellt eller delas över bordet. Här vill vi erbjuda en hel del fisk från vårt mörningsskåp. Så förvänta er minst en version av crudos, ceviche eller sashimi på vårt vis. Utöver detta vill vi även erbjuda rätter som en god tartar eller kanske en nyvärvad pasta med lite hummer och caviar.

Efter, tillsammans eller istället för förrätter så kommer det finnas ett eget segment som heter Skaldjur. Dessa är tänkta att serveras antingen rått eller tillagat över den öppna elden i köket. Det kan vara ostron från olika delar av västkusten eller världen, råa eller tillagade. Men det kan också vara korta gästspel från fiskmarknaden, som en grillad havskräfta, rökta räkor eller vedeldade blåmusslor. Skaldjuren ska ätas som på vilken skaldjursrestaurang som helst, men vara tillagade på vårt sätt.

Varmrätterna väljer du mellan kött, fisk, fågel eller vegetariskt. Det som är gemensamt för dem är att kvaliteten på råvarorna och förädlingen kommer att vara av yttersta mått. Här skulle det kunna presenteras en bit grillad piggvar med en mustig sås, kokt på rostade kycklingvingar, vitt vin och en god portion grädde som avslutas med nyskuren gräslök och löjrom. Fisken ackompanjeras av en sammetslen puré gjord på Mickes (Ugglarp) rotselleri och toppas av saltad citron, rostade marconamandlar och örter från trädgården.

Dessert: Här vill vi att det ska finnas något för alla utan att dessertmenyn blir för lång. Vi kommer att erbjuda 4-5 desserter och det kommer alltid att finnas minst en bär och/eller fruktdessert, en chokladdessert, en baserad på mejeri och en klassiker. Vi har ju investerat i drömmarnas glassmaskin av märket Carpigiani så det finns en risk att det kanske kommer erbjudas en glass eller två utöver det som finns på menyn för kvällen.

Vi ser framemot att få välkomna er till bords!